Xcellent is een onderdeel van Dustin. Wij zijn nog steeds dezelfde mensen met dezelfde diensten, maar onderdeel van een groter bedrijf. Samen kunnen we u nog beter helpen. Met meer diensten, oplossingen en interessante aanbiedingen.

Dustin is een toonaangevende IT-partner in Scandinavië en de Benelux. Ontdek ons volledige aanbod op de Dustin website of bezoek de Xcellent website.

Xcellent is part of Dustin. We are still the same people with the same services but part of a bigger company. Together we can help you even better. With more services, solutions and interesting offerings.

Dustin is a leading IT partner in the Nordics and Benelux. Explore our full offering on the Dustin website or visit the Xcellent website.

U wordt binnen 10 seconden doorverwezen naar dustin.nl

Lars Nieuwenhuis / 20 april 2021

Bespaar tijd met deze sneltoetsen voor Microsoft Teams

Tijd is kostbaar. Ook in onze geliefde Teams-omgeving. Daarom houden we graag het tempo erin en gebruiken we sneltoetsen voor Teams. We zullen vandaag de 10 belangrijkste behandelen. Zo vlieg jij pijlsnel naar de juiste bestemming en kun je de muis tijdelijk opbergen. Probeer ze eens uit en ontdek welke sneltoetsen voor jou van toegevoegde waarde zijn. Onderstaande sneltoetsen werken voor de Windows Teams desktop-app. We gaan er voor het gemak van uit dat jij deze hebt geïnstalleerd. De Teams webversie gebruikt voor sommige shortcuts andere sneltoetsen. 

sneltoetsen voor teams xcellent

CTRL+N: Start een nieuwe chat

Jij bent in controle en dat weet je toetsenbord ook. Houd daarom de CTRL-toets ingedrukt + de ‘N’ van nieuw. Hier is over nagedacht, want je opent hiermee een ‘nieuw’ gesprek. Typ een naam, e-mailadres, groep of tag en start een nieuwe chat. Voorheen deed je dit waarschijnlijk door op het potlood-icoontje te klikken. Niks mis mee, maar de muis laten we vandaag met rust.

Gebruik je de webversie van Teams? Houd dan ALT + N ingedrukt. De CTRL+N combi is in dit geval al bezet: hiermee open je een nieuw tabblad in de browser.

CTRL+O: Voeg een bestand toe als bijlage

Je wilt een bestand droppen in de Teams chat. Het paperclip-icoontje lonkt. Toch kan het nog sneller. Houd CTRL + O (de O van open) ingedrukt en de Windows-verkenner doet z’n intrede. Met de pijltjestoetsen fiets je door OneDrive en kies je het juiste bestand. Vind je dit omslachtig? Voor deze keer maken we een uitzondering. Haal de muis maar van stal.

SHIFT+ENTER: Spring naar een nieuwe regel zonder te verzenden

Deze sneltoetscombi voorkomt een grote ergernis. Je zit midden in je bericht, drukt op enter voor een nieuwe regel, maar het bericht wordt al verzonden. Dit gebeurt niet één, maar tig keer. De ontvanger krijgt een versnipperd bericht en moet hier zelf een verhaal van breien. Maak het jouw gesprekspartner niet te lastig en houd de SHIFT-toets ingedrukt als je op ENTER drukt. De cursor springt naar een nieuwe regel. Je kunt nu je bericht afmaken en als geheel versturen.

CTRL+SHIFT+I: Markeer een bericht als BELANGRIJK

Deze sneltoetscombi vereist toch al 3 vingers. Dit is dan ook een hele belangrijke. Gebruik deze sneltoets en geef extra gewicht aan je bericht. De ‘I’ staat namelijk voor ‘important’. De tekst wordt met hoofdletters – in de niet te missen kleur rood – weergegeven.

CTRL+SHIFT+O: Camera in- of uitschakelen

Nu je de techniek met 3 vingers onder de knie hebt pakken we meteen door met de volgende 3-vingerige sneltoets: CTRL+SHIFT+O. Hiermee schakel je tijdens een call je camera in of uit.

webcam teams xcellent

CTRL+SHIFT+F: Volledig scherm

Geen afleiding van andere apps op je scherm? Gebruik deze sneltoetscombi en Teams wordt als volledig scherm getoond. Jouw gesprekspartners krijgen nu de aandacht de ze verdienen. Minder afleiding, meer focus.

CTRL+SHIFT+A: Accepteer een videocall

Druk bezig in Teams en plots overvallen door een spontane videocall? Laat jouw gesprekspartner niet langer wachten en accepteer de call met CTRL+SHIFT+A. Inkomend audiogesprek? Gebruik dan CTRL+SHIFT+S. Wanneer een call ongelegen binnenkomt, gebruik je CTRL+SHIFT+D om deze te weigeren.

CTRL+2: Navigeer naar chats

Direct terug naar het chatoverzicht? CTRL+2 brengt jou weer naar het startpunt waar je het overzicht vindt van al je gesprekken.

CTRL+4: Open de Teams Agenda

Teams heeft een eigen agenda. Als het goed is, gesynchroniseerd met jouw Outlook Agenda. Niet zo uitgebreid als z’n grote broer, maar slim genoeg voor de basics. Met CTRL+4 open je deze Agenda en heb je direct inzicht in je planning.

N.B. De CTRL + getal commando’s houden de volgorde aan – oplopend van boven naar beneden – van jouw menu volgorde aan de linkerkant van Teams. Check dus eerst of de chat en Teams-Agenda daadwerkelijk op plek 2 en 4 staan. Anders open je andere menu-items met deze sneltoetsen. Zo’n omweg past natuurlijk niet in het streven naar tijdwinst.

CTRL+SHIFT+M: Microfoon uitzetten (muten)

Geeft iemand een presentatie met Teams? Gun deze persoon een podium zonder ruis en zet je microfoon uit met CTRL+SHIFT+M. Niets vervelender dan afgeleid worden door allerlei bijgeluiden als iemand ‘in the spotlight’ staat.

Zoekbalk functionaliteiten

Heb je de sneltoetsen voor Teams onder de knie? Mooi. Dan kun je nog een level omhoog met zoekbalk functionaliteiten. Gebruik de zoekbalk boven in de Teams-app en begin met een ‘slash foward’ (/), gevolgd door een van onderstaande commando’s. Teams herkent ook Nederlandse commando’s. Een aantal nuttige commando’s hebben we voor je uitgelicht.

Commando’s zoekbalk Teams

/activiteit – De activiteit van iemand bekijken
/beschikbaar– Status instellen op beschikbaar
/afwezig – Status instellen op afwezig
/bezet – Status instellen op bezet
/niet-storen – Status instellen op niet storen
/bellen – Iemand bellen
/chat – Snel een bericht verzenden naar een persoon
/bestanden – Recente bestanden weergeven
/ga-naar – Naar een team of kanaal gaan
/help – Help bij Teams
/deelnemen – Aan een team deelnemen
/org – De organigram van iemand weergeven
/opgeslagen – Lijst met opgeslagen items weergeven
/ongelezen – Alle ongelezen activiteit weergeven
/nieuw – Wat is er nieuw in Teams
/opgeslagen – Lijst met opgeslagen items weergeven
/pop – Een chat in een nieuw venster openen

Efficiënt samenwerken met Microsoft Teams 

Naast sneltoetsen voor Teams zijn er heleboel andere tips & tricks om bedrijfsprocessen naar een hoger niveau te tillen. Volg een training bij een van onze office 365 specialisten en leer hoe je zo efficiënt mogelijk samenwerkt met Microsoft Teams. Vraag gerust een adviesgesprek aan bij een van onze Office 365 specialisten.

Wil jij meer handige tips ontvangen en op de hoogte blijven van ICT-ontwikkelingen? 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs, events en belangrijke ITontwikkelingen. Iedere maand lichten we een Office 365 applicatie uit en delen we op social media wekelijks onze nieuwste blogs. Stay tuned!

Lars Nieuwenhuis
Als Sales Director bij Xcellent help ik je graag met vragen over het slim inrichten van je ICT-omgeving en het optimaal gebruiken van de Office 365-applicaties. Stuur mij een bericht en ik neem contact met je op.

Contact