Xcellent / 7 mei 2020

Chaotisch typetje? Verberg je post it´s en start met OneNote!

Word jij ook gek van al die rondslingerende post it’s, notitieblokken en pennen? Doordat je op verschillende plekken belangrijke zaken noteert raak je al snel het overzicht kwijt en wordt het ook een stuk lastiger om je (vaak briljante) ideeën te delen met collega’s of leidinggevende. Microsoft heeft een handige app waarmee je digitaal aantekeningen kunt maken, waar en wanneer jij wilt. Handige extra functionaliteit is dat je eenvoudig je notities kunt delen én kunt structureren. Lees mee en leer de voordelen van dit digitale notitieblok kennen.

OneNote in het kort

Zoals eerder benoemd is OneNote een digitaal notitieblok. Het kent echt echter meer opties dan de papieren versie. Zo kun je meerdere notitieblokken aanmaken en breng je eenvoudig structuur aan door categorieën en/of subpagina’s aan te maken. Het programma bevat ontzettend veel handige opties maar om het overzichtelijk te houden sommen we de belangrijkste voor je op:

 • Te gebruiken op ieder device: mobiel, laptop en tablet
 • Ook te openen vanuit je browser en Teams
 • Al je input in OneNote wordt automatisch opgeslagen in de door jouw geselecteerde omgeving (bijvoorbeeld OneDrive)
 • Aantekeningen maak je op een toetsenbord of met een digitale pen (touchscreen of muis)
 • Ideaal voor lijstjes, onderzoek, ideeën en aantekeningen
 • Eenvoudig bestanden, audio opnames, agenda details of foto’s toe te voegen aan je notities
 • Speciaal voor chaoten: de volgorde van je gemaakte aantekeningen (of krabbels) terugzien
 • Slecht leesbare krabbels én tekst uit afbeeldingen in 1 klik om te zetten in tekst
 • Ideale tool om research mee te doen door de geïntegreerde online zoekfunctie

notities

Wanneer te gebruiken?

OneNote is eigenlijk altijd makkelijk om te gebruiken. Of je nu onderweg bent en ineens een geweldig idee krijgt die je wilt vastleggen of als je tijdens je Teams meeting aantekeningen wilt maken van de belangrijkste opmerkingen. Zelfs voor vakantie voorbereidingen of het opschrijven van recepten is OneNote een ideaal hulpmiddel. Oh, hadden we al gezegd dat het programma zelfs je meest rommelige krabbels eenvoudig omzet in een leesbaar lettertype? Awesome!

Bijkomend voordeel is dat je vele bomen per jaar aan papier spaart en jezelf (of je baas) de nodige euro’s aan notitieblokken en post it’s. Voor de chaoten en briljante geesten onder ons is het helemaal een perfecte tool: je werkplek (en hoofd) zal een stuk rustiger worden nu je al je hersenspinsels digitaal en overzichtelijk kunt vastleggen 😉

Hoe kun je je notities delen?

Je kunt binnen OneNote je hele notitieblok delen óf een bepaalde pagina. Dat laatste is met name handig als je bepaalde ideeën nog even voor jezelf wilt houden. Delen doe je als volgt: open de pagina (of het blok) die je wilt delen en klik rechts bovenin het venster op delen. Voeg hier het e-mailadres in van degene waarmee je het document wilt delen en vergeet niet om de gewenste opties aan te vinken.

Indien je een notitieblok deelt kan de ontvanger automatisch lezen én bewerken. Bij het delen van een notitieblok kun je dit handmatig aanpassen: je kiest hierbij uit de opties ‘kan bewerken’ of ‘kan weergeven’.

notities delen

Handige features in OneNote die je nog niet kende!

Zoals altijd willen we graag nog wat verdieping aanbrengen voor de frequente OneNote gebruikers onder ons. We hebben onze experts voor je ondervraagd en vertellen je graag meer over een paar handige features in OneNote die je waarschijnlijk nog niet kende!

 • Nog sneller belangrijke dingen bewaren? Installeer de OneNote Web Clipper (in je browser) en klik op het icoon van je OneNote extensie bovenin je adresbalk om supersnel webpagina’s op te slaan in je notities. Je kunt hierbij kiezen om de gehele pagina op te slaan of juist een bepaalde selectie.
 • Hele pagina’s in je notitieblok volgeschreven tijdens een meeting maar heb je geen idee meer wat de juiste volgorde nu eigenlijk was? Geen probleem: met de terugspeel optie in OneNote zie je de volgorde waarin jij je notities hebt gemaakt eenvoudig terug. Je vindt de optie onder Beeld – Opnieuw Afspelen.
 • Moeite met lezen? Gebruik de optie Insluitende lezer (onder de optie Beeld) en bepaal zelf de tekstgrootte, contrast, achtergrond kleur of witruimte. Wist je dat je de tekst ook kunt laten voorlezen? Je past daarbij eenvoudig de snelheid van de spreker en zelfs het geslacht aan, ieder z’n voorkeuren 😉
 • Soms is typen niet handig, bijvoorbeeld als je in de auto of op de fiets zit. Bedenk je toch een briljant idee die je gewoon moét bewaren? Gebruik dan de audiofunctie in OneNote (je vindt deze onder Invoegen). Spreek je idee in en OneNote bewaart deze automatisch in je aantekeningen.
 • Doe je regelmatig research en vind je het vervelend om te switchen tussen applicaties? Geen zorgen; er zit namelijk ook in research optie in OneNote (alleen voor Windows 10 gebruikers). Je vindt deze onder Invoegen – Onderzoek.
 • Maak je vaak gebruik van hetzelfde notitieboek, bijvoorbeeld research voor je boek? Dan kun je, indien je Windows 10 gebruikt, deze sectie ook vastmaken aan je taakbalk – een handige snelkoppeling dus!
 • Te weinig opties om je notities onder te verdelen? Klik dan eens op je rechtermuisknop als je op een pagina staat en klik op ‘Nieuwe pagina hieronder’. Je hebt nu een sub pagina gecreëerd.
 • Notities kwijt van die ene vergadering? Gebruik de zoekoptie en typ daar de datum van je vergadering in (bijvoorbeeld 4 mei 2020), OneNote laat je direct je notities van die dag zien.
 • Notities van je vergadering delen? Deze kun je eenvoudig vanuit Outlook toevoegen (Afspraak – Notities bij vergadering)

Meer tips ontvangen als echte Office 365 liefhebber?

We hopen je hiermee wat leuke tips gegeven te hebben om slimmer te leren werken in OneNote. Er zijn natuurlijk nog veel meer opties te vinden binnen het programma en wellicht heb jij zelf nog wel een gouden tip die je graag wilt delen! Reageer gerust onder onze post of laat een bericht achter op onze contactpagina, we voegen je suggesties graag toe. Wil je op de hoogte blijven van meer tips en tricks over veilig en slim werken? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Ps. Direct al meer tips lezen over Office 365 applicaties? Bekijk hier ons blog over Outlook.

Xcellent
Bij Xcellent vinden we vitaliteit belangrijk, niet alleen onder onze eigen medewerkers maar ook bij anderen. We inspireren daarom regelmatig met online blogs, infographics en filmpjes.

Contact