Xcellent is een onderdeel van Dustin. Wij zijn nog steeds dezelfde mensen met dezelfde diensten, maar onderdeel van een groter bedrijf. Samen kunnen we u nog beter helpen. Met meer diensten, oplossingen en interessante aanbiedingen.

Dustin is een toonaangevende IT-partner in Scandinavië en de Benelux. Ontdek ons volledige aanbod op de Dustin website of bezoek de Xcellent website.

Xcellent is part of Dustin. We are still the same people with the same services but part of a bigger company. Together we can help you even better. With more services, solutions and interesting offerings.

Dustin is a leading IT partner in the Nordics and Benelux. Explore our full offering on the Dustin website or visit the Xcellent website.

U wordt binnen 10 seconden doorverwezen naar dustin.nl

Richard Groot Roessink / 12 augustus 2020

Deze PowerPoint tips zorgen voor een killer presentatie!

Wederom één van de oudste applicaties van Microsoft, maar PowerPoint is nogal altijd niet weg te denken uit het gemiddelde kantoorleven. Het is en blijft nu eenmaal een hele fijne en uitgebreide tool om projecten, resultaten en onderzoeken aan andere collega’s te presenteren. Toch kennen veel mensen alleen de basis functionaliteiten en zien PowerPoint vaak nog als een saaie oubollige manier van presenteren. Wij laten je graag zien dat het ook anders kan, lees mee!

  1. Weg met die onscherpe foto’s, maak gebruik van PowerPoint stockfoto’s

Deze feature is relatief nieuw maar super handig. Je kunt namelijk in PowerPoint nu ook kiezen uit een uitgebreide collectie van gratis stockfoto’s. Je vindt ze onder Invoegen – Afbeeldingen – Voorraadafbeeldingen. Je kunt gebruik maken van de zoekfunctie of van de verschillende categorieën. Tip: kijk ook eens bij ‘uitgeknipte personen’. Van kantoorklerk tot kinderen of ouderen, voor ieder onderwerp een passend mens 😉

2. Stop met eindeloos kaders slepen, maak gebruik van de ontwerpideeën

Weg met die saaie standaard opmaak, PowerPoint heeft een mooie feature waarbij jij prachtige ontwerpen kunt maken zónder enige ontwerpskills. Deze functie kun je trouwens meteen al testen als je bij tip 1 een afbeelding hebt geselecteerd. Je ziet namelijk rechts in beeld een kader met ‘Ontwerpideeën’. PowerPoint gebruikt daar meteen al de afbeelding in die jij hebt geselecteerd en stelt er diverse (mooi!) opgemaakte ontwerpvarianten van voor.

ontwerpidee

3. Alleen een element uit de afbeelding nodig? Geen punt!

Wanneer je alleen een bepaald element nodig hebt uit een afbeelding, bijvoorbeeld alleen de persoon of het dier (maar dan zonder achtergrond), dan kun je dit eenvoudig zelf doen in PowerPoint. Je hebt geen Photoshop meer nodig, yay! Dit doe je als volgt: selecteer een stockfoto, klik rechts in het menu op ‘Afbeeldingsopmaak’ en klik vervolgens (links) op ‘Achtergrond verwijderen’. PowerPoint verwijdert nu de achtergrond en maakt deze roze. Check vervolgens goed of alle randen juist zijn ‘afgesneden’.

Wanneer je een stukje mist (deze gebieden zijn donkerroze gemarkeerd) dan kun je dit eenvoudig aanpassen door te klikken op ‘Gebieden markeren om te behouden’. Je kunt nu met het pennetje klikken op de gebieden welke niet goed zijn afgesneden. Teveel gemarkeerd met de pen? Geen probleem, klik dan op ‘Gebieden markeren om te verwijderen’ en corrigeer deze aanpassingen weer. Tevreden? Klik op ‘Wijzigingen behouden’ en tadaaa, zie hier jouw custom made afbeelding!

4. Toffe invoeg opties: leer morphen!

Soms heb je bepaalde elementen in je presentatie die je gewoon heel graag even wilt uitlichten. Bijvoorbeeld een grafiek, een logo of een ander beeldelement. PowerPoint heeft nu een toffe feature waarmee het geselecteerde item wordt verplaatst op het moment dat de dia in beeld komt. Met de functie morphen kun je dus afbeeldingen of elementen in elkaar laten overvloeien of verschuiven. Denk bijvoorbeeld aan een logo dat groter wordt of een grafiek die zich verplaatst naar de voorgrond en uitvergroot wordt. Heel leuk om eens mee te vogelen, deze optie.

Je vindt hem hier: Overgangen – Morphing. Zorg dat je de slide waar de ‘actie’ moet gebeuren open hebt staan en klik op Morphing. Je ziet nu een sterretje staan bij je slide links in het diamenu. Voer nu de actie uit die je in gedachten hebt, bijvoorbeeld het slepen van links naar rechts, of het vergroten van een element. Klik hierna op Voorbeeld en zie hier, jouw morphing actie!

Ps. Ben je helemaal creatief bezig? Voeg dan ook nog geluid in tijdens de morph actie. De standaard geluiden zijn niet heel spannend maar je kunt ook nog een ‘eigen’ geluid toevoegen aan je bibliotheek als je zou willen. Zo houd je je publiek in ieder geval 😉

morphen

5. Voeg een Call to Action toe in je presentatie – gebruik QR codes

Ken je dat? Je geeft een presentatie aan een grote groep mensen en je wil graag met ze in contact blijven. Dus wil je ze na afloop overtuigen om contact op te nemen met de sales afdeling, hun gegevens achter te laten of om zich aan te melden voor een training. Dat kan vanaf nu heel eenvoudig: PowerPoint heeft namelijk de mogelijkheid om 3D-barcodes toe te voegen, ook wel bekend als QR-codes. Deze feature is enorm handig want je kunt deze volledig personaliseren. Zo kun je de bestemming kiezen (mailto, https, geo, telefoonnummer, etc.), de kleur van de code aanpassen en de grootte instellen. De code in je presentatie is scanbaar voor alle mobiele apparaten én jij laat zien dat jouw bedrijf mee gaat met de tijd. Win-win zeggen wij!

Code invoegen? Dat doe je als volgt: ga naar invoegen. Klik op Invoegtoepassingen downloaden en zoek op qr4office. Na het downloaden verschijnt het personalisatie menu rechts in je scherm, hier kun je alles naar wens aanpassen en de code invoegen.

6. Laat jouw sales data zien op de (wereld) kaart!

Tijdens kwartaalbespreking of tijdens maandelijkse updates met je team wil je graag op een overzichtelijk wijze laten zien hoe het nu precies gaat met jullie verkopen. Bijvoorbeeld over hoe verspreid jullie eigenlijk zakendoen; in Nederland, Europa of zelfs wereldwijd. Dat kan nu heel makkelijk via een mooie functie van PowerPoint. Ga naar Invoegen – Grafiek – Kaart. Je krijgt nu een wereldkaart te zien met ernaast een tabel waarin je de gewenste gegevens kunt invoeren. PowerPoint past automatisch de kaart én de legenda aan wanneer je wijzigingen aanbrengt in de data, vinden we top! Hieronder een voorbeeld van ‘onze kaart’. Fictief, uiteraard 😉

kaart

7. Geen zin om te typen? Spreek het lekker in!

We typen al genoeg op een dag, zo alles bij elkaar. Gelukkig kun je nu in PowerPoint ook je tekst inspreken, handsfree presentaties maken noemen we dat! Hoe het werkt? Voeg een tekstvak in (oké, deze stap is niet handsfree), ga met je muis in het tekstvak staan en klik in het menu (onder start) op ‘Dicteren’. Wacht tot PowerPoint er klaar voor is en spreek de tekst in die je in je tekstvak wilt hebben. Vergeet niet je leestekens uit te spreken in je tekst, anders kun je alsnog gaan typen 😉

Wil jij meer handige tips ontvangen & op de hoogte blijven van ICT ontwikkelingen?

Wil jij graag meer weten over Microsoft Teams of één van de andere Office 365 apps? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs, events en belangrijke ICT ontwikkelingen. Iedere maand lichten we een Office 365 applicatie uit en delen we op social media wekelijks onze nieuwste blogs dus stay tuned!

Richard Groot Roessink
Als Office 365 specialist bij Xcellent help ik je graag met vragen over het slim inrichten van je ICT omgeving én het optimaal gebruiken van de Office 365 applicaties. Stuur mij een bericht en ik neem contact met je op.

Contact