Xcellent is een onderdeel van Dustin. Wij zijn nog steeds dezelfde mensen met dezelfde diensten, maar onderdeel van een groter bedrijf. Samen kunnen we u nog beter helpen. Met meer diensten, oplossingen en interessante aanbiedingen.

Dustin is een toonaangevende IT-partner in Scandinavië en de Benelux. Ontdek ons volledige aanbod op de Dustin website of bezoek de Xcellent website.

Xcellent is part of Dustin. We are still the same people with the same services but part of a bigger company. Together we can help you even better. With more services, solutions and interesting offerings.

Dustin is a leading IT partner in the Nordics and Benelux. Explore our full offering on the Dustin website or visit the Xcellent website.

U wordt binnen 10 seconden doorverwezen naar dustin.nl

Lars Nieuwenhuis / 15 juni 2021

Doorbreek de taalbarrière met de Microsoft-vertaalfunctie

Mensen met een talenknobbel spreken, schrijven en lezen zonder moeite verschillende talen. Anderen hebben minder geluk. Een buitenlandse, zakelijke tekst 100% begrijpend lezen is niet voor iedereen weggelegd. Om de taalbarrière voorgoed te doorbreken heeft Microsoft de ’translator’, ofwel vertaler, ontwikkeld. Deze functie vertaalt een passage of hele tekst direct naar een andere taal. Tot wel 90 verschillende talen en dialecten! Geniaal toch? Vertaal een buitenlandse tekst direct naar het Nederlands of andersom. Het resultaat is, in tegenstelling tot andere vertaalsoftware, erg goed! In deze blogpost leggen we uit hoe je de Microsoft- vertaalfunctie gebruikt.

vertaal een tekst in word

Zo gebruik je de vertaalfunctie

Voordat we beginnen is het handig om te weten dan de Microsoft-vertaalfunctie beschikbaar is voor meerdere Office 365 apps: Outlook, Word, Excel, PowerPoint en OneNote.

We nemen als voorbeeld Microsoft Word.

Twee wegen naar de waarheid

  • Kies boven in het hoofdmenu van Word voor ‘Controleren’ en selecteer vervolgens ‘Vertalen’. Je krijgt nu 2 opties: ‘geselecteerde tekst’ of ‘heel document’. Maak je keuze en het vertaalscherm opent rechts in beeld. Het vertaalscherm spreekt redelijk voor zich. Gebruik het tabblad ‘geselecteerde tekst’ en geef met je muis aan welke alinea(‘s) je wilt vertalen. De handige auto-detect functie weet meestal al welke brontaal vertaald moet worden. Kies de gewenste, nieuwe taal in de dropdown en je krijgt een preview van de vertaalde selectie te zien. Ben je tevreden? Kies dan voor ‘invoegen’.
    Vertaal je een heel document, dan werkt het iets anders. Je hoeft geen tekstdeel te selecteren, maar alleen op de vertaalbutton te klikken. Word bewaart automatisch een kopie van het origineel.
  • Rechtermuisknop: Dit is de ‘shortcut’. Klik op de rechtermuisknop (kan overal in het document) en kies voor ‘vertalen’. Het vertaalscherm komt tot leven rechts in beeld en de overige stappen zijn exact hetzelfde als route 1.

Handig om te weten

  • De slimme ‘Auto-Detect’ weet waarschijnlijk al welke brontaal op jouw beeldscherm staat. Je hoeft alleen aan te geven naar welke taal het document of de sectie vertaald moet worden;
  • Laat je een heel document vertalen? Dan bewaart de vertaler automatisch een kopie van het origineel.
  • Van links naar rechts of van rechts naar links: ook talen die je van rechts naar links schrijft en leest worden probleemloos vertaald.
  • Geldt ook voor talen waarin de schrijfwijze van letters plaatsgebonden is, zoals Arabisch.
  • ‘Hover’ over een bepaald woord (brontaal of nieuwe taal) en ontdek welke synoniemen je kunt gebruiken. Afwisseling in een tekst is altijd goed voor de leesbaarheid.

vertaal een tekst in word

Kwaliteit vertalingen

De kwaliteit van de vertalingen is behoorlijk goed te noemen. Goed genoeg om een buitenlandse tekst te vertalen naar het Nederlands en de inhoud te begrijpen. Of andersom als je een vertaling van een Nederlandse tekst naar een buitenlandse relatie stuurt. Toch zijn we nog niet zover dat je een zakelijke tekst 1-op-1 kunt vertalen naar een andere taal, waarbij alles vlekkeloos wordt omgezet. De zinsopbouw komt niet altijd even goed uit de verf. Datzelfde geldt voor de context van woorden. Een woord met meerdere betekenissen krijgt soms de verkeerde mee. Op zich is dat geen ramp. De essentie van een tekst wordt met de Microsoft-vertaalfunctie wel goed overgebracht. Zie het dan ook als een krachtig hulpmiddel dat buitenlandse teksten begrijpelijk maakt. Voor een foutloos resultaat zul je voorlopig zelf de vertaling moeten nalopen. Of laat iemand met een talenknobbel de vertaling checken.

Wil jij meer handige tips ontvangen en op de hoogte blijven van ICT-ontwikkelingen? 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs, events en belangrijke ITontwikkelingen. Iedere maand lichten we een Office 365 applicatie uit en delen we op social media wekelijks onze nieuwste blogs. Stay tuned!

Lars Nieuwenhuis
Als Sales Director bij Xcellent help ik je graag met vragen over het slim inrichten van je ICT-omgeving en het optimaal gebruiken van de Office 365-applicaties. Stuur mij een bericht en ik neem contact met je op.

Contact