Xcellent is een onderdeel van Dustin. Wij zijn nog steeds dezelfde mensen met dezelfde diensten, maar onderdeel van een groter bedrijf. Samen kunnen we u nog beter helpen. Met meer diensten, oplossingen en interessante aanbiedingen.

Dustin is een toonaangevende IT-partner in Scandinavië en de Benelux. Ontdek ons volledige aanbod op de Dustin website of bezoek de Xcellent website.

Xcellent is part of Dustin. We are still the same people with the same services but part of a bigger company. Together we can help you even better. With more services, solutions and interesting offerings.

Dustin is a leading IT partner in the Nordics and Benelux. Explore our full offering on the Dustin website or visit the Xcellent website.

U wordt binnen 10 seconden doorverwezen naar dustin.nl

Xcellent / 18 maart 2020

Hoe kun je efficiënt thuiswerken tijdens de corona crisis?

Sommige bedrijven waren er al mee gestart maar vanaf deze week werkt het grootste deel van de Nederlandse werknemers thuis. Veel van hen zijn genoodzaakt om thuis te werken, terwijl de partner én kinderen dat ook zijn. Hoe zorg je dan dat je nog steeds productief kunt werken? Wij geven je graag een aantal tips in dit blog.

Werk in shifts

Dit klinkt wellicht vreemd maar juist door je tijd op te delen in afgekaderde blokken kun je effectiever werken. In de eerste plaats omdat je een ‘eindtijd’ in zicht hebt en in de tweede plaats doordat je jezelf daarna kunt belonen met een pauze, een fijn momentje in de lente zon (mits je een tuin of balkon hebt) of een gezellige lunch met het hele gezin. Plan lastige taken als eerst en bewaar de makkelijke taken voor het einde van de dag.

Probeer ook een tijdsslot per taak te maken, dit maakt je dag overzichtelijk en zorgt ervoor dat je je volledig focust op 1 taak. Denk bijvoorbeeld aan de volgende indeling: 1 uur mail behandelen, 1 uur documenten nalezen, 1 uur werken aan een presentatie en 2 uur (online/telefonisch) vergaderen.

thuiswerken

Werk samen met je thuis collega (lees: partner)

Op kantoor werk je samen met collega’s aan projecten, nu je thuis werkt doe je dat ook met je partner. Jullie moeten namelijk beide thuis werken, samen de zorg verdelen over het huishouden en de kinderen én tegelijkertijd je houden aan deadlines van kantoor. Het is daarom slim om met je partner afspraken te maken over wie wanneer op de kinderen past en wie er dan in alle rust kan werken. Houd daarbij rekening met de eerste tip; het werken met tijdsblokken.

Hoe dit werkt in de praktijk? Simpel, jij werkt van 08:00 tot 12:00 en je partner past in deze tijd op de kinderen en bereid de lunch voor. Vervolgens geef je je partner de ruimte om van 13.00 tot 17.00 gefocust te kunnen werken. Doordat je de ‘huishoudelijke’ taken verdeelt en elkaar volledige rust en focus gunt om te werken, kun je in deze uren vaak veel productiever zijn dan tijdens een reguliere werkdag op kantoor. Probeer bovenstaande verdeling overigens om de dag af te wisselen. Niet iedereen is tenslotte productief in de vroege ochtend 😉

Aan het einde van de dag bereiden jullie samen het diner voor, brengen de kinderen naar bed, en pakken vervolgens nog een paar uur werktijd mee in de avond. Om 22.00 ronden jullie af en genieten samen van een warm theetje of borreltje voor het slapen gaan. Wie zegt dat thuiswerken niet fijn én productief kan zijn?

Gebruik slimme tools om in contact te blijven met collega’s

Uiteraard kun je altijd de telefoon pakken en je collega bellen of appen maar nog slimmer is het om 1 tool te gebruiken voor al je communicaties met collega’s. Zo houd je alle informatie bij elkaar Bijvoorbeeld met Teams, deze handige applicatie biedt je de mogelijkheid om te chatten, te bellen en te videobellen met je collega’s en zelfs met externen. De app zorgt ervoor dat alle communicatie bij elkaar blijft en gedeeld kan worden in 1 omgeving. Denk aan chatgesprekken, audio opnames van online vergaderingen, documenten en zelfs mails.

Gedraag je zoals je normaal ook zou doen

Dit klinkt misschien raar maar toch vervallen veel mensen in ‘slechte’ gewoontes als ze thuis gaan werken. Hiermee bedoelen we laat opstaan, in je pyjama werken en andere ritmes aanhouden. Wanneer je echter hetzelfde ritme en gedrag aanhoudt zoals je normaal ook zou doen als je op kantoor werkt, voel je je vele malen productiever en kom je minder snel in de verleiding om je af te laten leiden door huishoudelijke klusjes of ‘lekker niks doen’.

Kortom, sta op dezelfde tijd op als gebruikelijk, pak een douche, kleed je netjes aan en geniet van een goed ontbijt en een kop koffie. Aan het einde van je ‘thuiswerkdag’ zul je je een stuk meer voldaan en trots voelen dan als je de hele dag in je ouwe kloffie weinig gepresteerd hebt.

thuiswerken

Blijf in contact met je collega’s

Wanneer je genoodzaakt bent om de hele week thuis te werken, dan kun je je al snel eenzaam gaan voelen. Je hebt nu eenmaal geen ‘praatmomentjes’ meer bij de koffie machine, tijdens de lunch of in vergaderingen. Toch hoeft dit niet het geval te zijn wanneer je thuis werkt. Spreek bijvoorbeeld af dat je iedere dag om een vaste tijd ‘inbelt’ met je team/directe collega’s. Zo kun je je de dagelijkse gang van zaken bespreken, blijf je op de hoogte van de vorderingen en blijf je gemotiveerd om ‘te leveren’.

Heb jij meer tips over efficiënt thuiswerken?

Dit waren onze belangrijkste tips voor alle thuiswerkers. De situatie is helaas niet altijd even ideaal maar toch moeten we proberen om deze tijd zo fijn en productief mogelijk te maken. We hopen dan ook dat je uit dit blog bruikbare tips hebt kunnen halen om prettig en efficiënt thuis te werken. Heb je zelf nog goede tips of aanvullingen? Laat gerust een reactie achter onder dit blog!

Team Xcellent wenst alle werknemers én ondernemers veel succes in deze heftige tijden. Samen staan we sterk, laten we elkaar een helpende hand bieden wanneer nodig. Juist nu!

Xcellent
Bij Xcellent vinden we vitaliteit belangrijk, niet alleen onder onze eigen medewerkers maar ook bij anderen. We inspireren daarom regelmatig met online blogs, infographics en filmpjes.

Contact