Lars Nieuwenhuis / 19 oktober 2021

Interactieve presentatie? Gebruik Microsoft Sway!

Bij digitale presentaties denken we al snel aan PowerPoint en waarschijnlijk niet direct aan Sway. En dat is onterecht, want met deze minder bekende telg uit de Microsoft-familie maak je spetterende, interactieve presentaties. Dat niet alleen; Sway is een gratis (online) tool. Waar PowerPoint nog altijd koning is wanneer je verschillende slides toont die je als spreker behandelt, is Sway de betere keuze voor interactieve presentaties; zónder spreker. Ideaal voor presentaties waarin veel content wordt behandeld. Voeg klikbare content toe – afbeeldingen, video en/ of audiofragmenten – en Sway vertelt het verhaal voor je. Toeschouwers bepalen zelf de route door jouw presentatie op hun eigen tempo. In principe kun je met Sway van alles maken. Zo gebruik je Sway ook voor interactieve rapporten, portfolio’s, nieuwsbrieven en marketingupdates. Er staan al een groot aantal sjablonen klaar, zo hoef je je in principe alleen op de inhoud te focussen.

online presenteren microsoft sway

Met Sway aan de slag

Sway direct uitproberen? Ga naar Office.com, selecteer apps en kies voor Sway. Of typ ‘sway’ in de zoekbalk bovenin. Je krijgt nu een aantal opties om jouw interactieve kunstwerk tot leven te wekken:

Nieuwe maken

‘From zero to hero’: kies voor ‘Nieuwe maken’ om helemaal vanaf 0 beginnen. Sway loodst jou stap voor stap door het proces. Je krijgt hier een legio aan opties. Upload bijvoorbeeld afbeeldingen, video’s en spreek een begeleidende tekst of boodschap in. Content compleet? Switch dan via de tab links bovenin van ‘verhaallijn’ naar ‘ontwerp’ en Sway schudt een mooi design uit de mouw. Je kan dit ontwerp zelf helemaal finetunen als je tevreden bent met het voorstel. Kies voor ‘remix’ en Sway komt met een geheel nieuw ontwerp. Dit kun je net zo vaak doen, tot de perfecte match zich aandient.

Starten vanuit een document

Heb je al content verzameld in een document (bijvoorbeeld in een Word-Document of PowerPoint presentatie) en wil je deze in een interactief jasje steken? Kies dan voor ‘Starten vanuit een document’. Er wordt direct een Sway gemaakt van deze inhoud. Verschillende typen inhoud worden netjes voor je gescheiden. Upload extra inhoud, indien gewenst, of ga direct naar tabblad ‘ontwerp’ om er een passend sausje overheen te gieten.

Sjablonen

powerpoint of sway

Het is niet altijd nodig opnieuw het wiel uit te vinden. Heb je weinig tijd om een presentatie of CV uit de grond te stampen? Kies dan één van de sjablonen die aansluit bij het type content dat je wil Swayen en bespaar jezelf een hoop tijd. Begin bijvoorbeeld met een sjabloon van een:

  • Presentatie
  • CV
  • Rapportage
  • Nieuwsbrief
  • Portfolio
  • Blog

Inspiratie opdoen?

Helemaal onderaan de pagina vind je een verzameling gelikte Sways die je kunt bekijken om inspiratie op te doen. Trigger het creatieve aspect van je brein en gebruik deze inspiratie om zelf een unieke Sway te maken.

Enkele Tips

Is jouw interactieve brouwsel klaar om te delen? Dit kan zowel intern, met andere office 365 abonnees, als extern. Toeschouwers hoeven namelijk niet in te loggen op Sway om de inhoud te bekijken. Erg handig, want zo deel je een Sway bijvoorbeeld ook als pagina op je website.

Maak jouw Sway nóg interactiever door een Microsoft Forms formulier aan je presentatie toe te voegen. Zo neemt jouw publiek nog actiever deel aan de presentatie door input te geven via een formulier.

Wil jij meer handige tips ontvangen & op de hoogte blijven van ICT-ontwikkelingen? 

Wil jij graag meer tips en tricks over Microsoft apps ontvangen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs, events en belangrijke ITontwikkelingen. Iedere maand lichten we een Office 365 applicatie uit en delen we op social media wekelijks onze nieuwste blogsStay tuned!

 

Lars Nieuwenhuis
Als Sales Director bij Xcellent help ik je graag met vragen over het slim inrichten van je ICT-omgeving en het optimaal gebruiken van de Office 365-applicaties. Stuur mij een bericht en ik neem contact met je op.

Contact