Richard Groot Roessink / 26 augustus 2020

Microsoft Edge, gebruik jij hem al?

Deze nieuwe versie is inmiddels alweer een tijdje op de markt (lancering januari 2020) maar is nog lang niet bekend bij iedereen. Uit onderzoek is gebleken dat het gros van de desktop gebruikers Chrome als voorkeurs browser gebruikt, op plek 2 volgt Safari en daarna Firefox. Slechts 6,58% van de gebruikers gebruikt Microsoft Edge en dat aantal mag best omhoog, vinden wij… Wat zijn de voordelen en nadelen van deze Microsoft browser? Wij leggen het je graag uit.

Waar komt Microsoft Edge vandaan?

In 2015 is de basis voor Edge gelegd, toen werd Microsoft Edge Legacy gelanceerd. Vol handige tools en opties maar daarmee ook erg log, traag en vatbaar voor hackers. De echte voorloper van Microsoft Edge kennen de meeste van ons wel, dit was namelijk Internet Explorer. Helaas stond deze browser al snel te boek als onveilig. Afijn, Microsoft is hard aan de slag gegaan, draait nu op de open source technologie van Google, heeft feedback van gebruikers serieus genomen en in januari een lightversie op de markt gebracht. Microsoft Edge wordt trouwens als standaard browser meegeleverd op ieder apparaat dat op Windows 10 draait.

Wat zijn de voordelen van Microsoft Edge?

Dat is best een lijst, als we heel eerlijk zijn. Voor het gemak zetten we de belangrijkste voordelen even voor je op een rij:

 • Compatible met Windows én Mac computers (en ook op Android en IOS)
 • Mobiel of desktop: overal dezelfde browser ervaring
 • Stabiel, snel en veilig (maakt gebruik van dezelfde technologie als Google Chrome)
 • Inclusief beveiliging door Microsoft: Application Guard en Smart Screen beschermen je tegen bedreigingen van buitenaf
 • Veilig je ID-gegevens bewaken met Azure AD
 • Ondersteuning voor vele handige extensies zoals Evernote, LastPass en Amazon Assistent
 • Integreert met alle Office365 applicaties
 • Voorzien van ingebouwde notitie tool
 • Cortana zorgt ervoor dat jij in je Office 365 omgeving direct de meest relevante content te zien krijgt (gebaseerd op jouw interesses) Pocket functie: handige tool om ‘longreads; op te slaan en op een later moment te lezen
 • Ingebouwde tracking prevention en ad blocker
 • Leesfunctie: Edge opent de pagina opnieuw maar dan zonder alle afleidende bijzaken
 • InPrivate functie (met donkere achtergrond)
 • Verbruikt minder RAM-geheugen dan Chrome
 • Installeer je favoriete sites als een app, hiermee kun je een webapplicatie als App op je desktop koppelen. Handig als je Google Maps veel gebruikt bijvoorbeeld!

Wat zijn de nadelen (Microsoft Edge VS Chrome)?

Heel eerlijk? Wij kunnen geen nadelen bedenken. Uiteindelijk is bij een browser, naast snelheid, veiligheid en stabiliteit, ook je persoonlijke voorkeur belangrijk. De ene zoekbalk ziet er nu eenmaal fijner, minimalistischer of overzichtelijker uit dan de ander. Daar heeft Mircosoft Edge trouwens ook op ingespeeld want je hebt 4 verschillende homepagina thema’s waaruit je kunt kiezen…

Wil jij meer handige tips ontvangen & op de hoogte blijven van ICT ontwikkelingen?

Wil jij graag meer weten over Microsoft Teams of één van de andere Office 365 apps? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs, events en belangrijke ICT ontwikkelingen. Iedere maand lichten we een Office 365 applicatie uit en delen we op social media wekelijks onze nieuwste blogs dus stay tuned!

Richard Groot Roessink
Als Office 365 specialist bij Xcellent help ik je graag met vragen over het slim inrichten van je ICT omgeving én het optimaal gebruiken van de Office 365 applicaties. Stuur mij een bericht en ik neem contact met je op.

Contact