Xcellent is een onderdeel van Dustin. Wij zijn nog steeds dezelfde mensen met dezelfde diensten, maar onderdeel van een groter bedrijf. Samen kunnen we u nog beter helpen. Met meer diensten, oplossingen en interessante aanbiedingen.

Dustin is een toonaangevende IT-partner in Scandinavië en de Benelux. Ontdek ons volledige aanbod op de Dustin website of bezoek de ISSYS-ICT website.

Xcellent is part of Dustin. We are still the same people with the same services but part of a bigger company. Together we can help you even better. With more services, solutions and interesting offerings.

Dustin is a leading IT partner in the Nordics and Benelux. Explore our full offering on the Dustin website or visit the Xcellent website.

U wordt binnen 10 seconden doorverwezen naar dustin.nl

/ 27 mei 2020

Veilig videobellen doe je zo!

Teams, Slack, Zoom, Facetime… we zijn er tegenwoordig maar druk mee, videobellen! Zakelijk overleg voeren we in deze tijden telefonisch of virtueel met onze collega’s via één van de vele apps die hiervoor beschikbaar zijn. Toch is videobellen niet altijd even veilig. Sterker nog, sommige applicaties zijn zelfs uitgesproken ónveilig. We leggen je daarom graag uit wat de risico’s zijn en geven je praktische tips om een veilige videoverbinding te gebruiken.

Videobellen, hoe werkt het?

Dit lijkt een voor de hand liggende vraag (met dito antwoord) maar om goed uit te kunnen leggen wat de risico’s zijn van videobellen is het belangrijk om te weten hoe het proces precies werkt. Videobellen vindt plaats via de internetverbinding waar je laptop, tablet of telefoon op dat moment verbinding mee heeft. De app die je gebruikt om te videobellen, heeft toestemming nodig tot een aantal gegevens zoals je telefoonlijst (contacten), camera en soms ook tot de omgeving waar je bestanden opgeslagen staan.

Een applicatie die videobellen tot stand brengt maakt dus gebruik van jouw internetverbinding. Toch betekent dit niet dat iemand anders (die geen toegang heeft tot jouw netwerk of aan het gesprek deelneemt) geen gebruik kan maken van de gelegenheid om belangrijke gegevens te achterhalen of te misbruiken.

videobellen

Waarom hackers fan zijn van videobellen

Er zijn een aantal manieren waarop cybercriminelen videobellen aangrijpen als de ultieme gelegenheid om gebruikers te hacken:

 • Indien een videobel app niet met een inlog (pincode of wachtwoord) werkt, kunnen hackers redelijk eenvoudig informatie ontlenen uit jouw gesprek
 • Wanneer een hacker eenmaal toegang heeft tot jouw laptop, kan hij door de camera (zelfs als je deze niet gebruikt) jouw bewegingen volgen (denk aan het aflezen van jouw ingetypte wachtwoorden).
 • Doordat een videocall gebaseerd is op een verbinding tussen meerdere apparaten die op afstand met elkaar verbonden zijn, laten sommige apps bepaalde gegevens, zoals je ip adres zien. Daarnaast kunnen ook je locatiegegevens, apparaat gegevens en andere persoonlijke gegevens van deelnemers te zien zijn.
 • Slechte beveiliging kan ook betekenen dat de uitgewisselde informatie in een videocall, zoals voice gesprekken, berichten, documenten en afbeeldingen, niet versleuteld worden verzonden. Voor hackers is het een fluitje van een cent om dit soort gegevens op te vangen op je netwerk.
 • Soms maken nietsvermoedende gebruikers een screenshot van hun ‘call’ en deze delen op social media (denk aan LinkedIn). Dit kan interessant zijn voor hackers want sommige apps laten je gesprek ID zien op je scherm en kunnen dit misbruiken om mee te luisteren.
 • In sommige apps, zoals Houseparty, staat je account standaard ingesteld op openbaar. Dit betekent dat anderen je makkelijk kunnen opzoeken en toevoegen maar ook dat ze kunnen ‘inbreken’ in jouw gesprek. Ze zien je videobeeld en kunnen (ongemerkt) deelnemen.

webcam

Wat kun je doen om wél veilig te videobellen?

Dat is natuurlijk de hamvraag! Gelukkig is het een stuk eenvoudiger dan je denkt. Onze cybersecurity specialisten geven je graag een aantal praktische tips om ervoor te zorgen dat jij op een veilige manier kunt blijven videobellen met vrienden familie én collega’s. Lees met ons mee:

 • Vraag je werkgever om een webcamcover of schaf deze zelf aan. Dit is een klein verschuifbaar kaartje, of zelfklevend kaartje, waarmee je je webcam afschermt wanneer je deze niet gebruikt. Zo kunnen hackers nooit meekijken met je cam of op je toetsenbord wanneer jij niet aan het videobellen bent. Better safe than sorry!
 • Gebruik alleen betrouwbare apps om te videobellen. Onze voorkeur gaat uit naar Microsoft Teams, maar GoToMeeting en Jami zijn prima alternatieven.
 • Gebruik altijd een app waarbij een wachtwoord vereist is of waar alleen ingelogde gebruikers welkom zijn in de gesprekken (zoals bij Teams)
 • Deel nooit foto’s van je scherm als je aan het videobellen bent, hackers kunnen allerlei informatie uit een screenshot halen.
 • Let op de achtergrond wanneer je videobelt! Weinig mensen realiseren zich dat er vaak gevoelige informatie op de achtergrond te zien is. Denk bijvoorbeeld aan wifi wachtwoorden, brieven in de keuken met adresgegevens en andere persoonlijke informatie. Maak dus zoveel mogelijk gebruik van de blurring optie of een vervangende achtergrond.

Meer updates ontvangen over de laatste ICT ontwikkelingen?

We hopen natuurlijk dat je waardevolle tips uit dit artikel hebt kunnen halen! Wil jij meer weten over veilig werken of tips & tricks lezen over Office 365? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs, events en belangrijke ICT ontwikkelingen. Zo lichten we maandelijks een Office 365 applicatie uit en schrijven we 2-wekelijks over cybersecurity onderwerpen. Op social media delen we altijd onze nieuwste blogs, dus stay tuned!

Gebruiker niet bekend.

Contact