Xcellent is een onderdeel van Dustin. Wij zijn nog steeds dezelfde mensen met dezelfde diensten, maar onderdeel van een groter bedrijf. Samen kunnen we u nog beter helpen. Met meer diensten, oplossingen en interessante aanbiedingen.

Dustin is een toonaangevende IT-partner in Scandinavië en de Benelux. Ontdek ons volledige aanbod op de Dustin website of bezoek de ISSYS-ICT website.

Xcellent is part of Dustin. We are still the same people with the same services but part of a bigger company. Together we can help you even better. With more services, solutions and interesting offerings.

Dustin is a leading IT partner in the Nordics and Benelux. Explore our full offering on the Dustin website or visit the Xcellent website.

U wordt binnen 10 seconden doorverwezen naar dustin.nl

/ 18 juni 2020

Waarom je echt niet op openbare wifi wilt werken

Nu de horeca zaken weer geopend zijn trekken de eerste werknemers erop uit naar hun favoriete koffiezaakje of café. Heerlijk in alle rust, of juist de levendigheid, kunnen werken is iets wat velen van ons gemist hebben in de thuiswerkperiode! Toch is het niet slim om daar vervolgens op een openbaar wifi netwerk te werken, we vertellen je graag waarom.

Op welke manier kunnen hackers profiteren van een openbaar wifi netwerk?

Simpel gezegd kan een hacker op twee manieren misbruik maken van gebruikers die inloggen op een openbaar wifi netwerk: ze kunnen inbreken op de verbinding tussen jouw apparaat en de server (en daarmee al jouw berichten/gegevens afluisteren, inzien en meelezen) én ze kunnen zelf een vals netwerk aanmaken en zo meekijken met al jouw onlineactiviteiten.

Het aanmaken van een vals wifi netwerk gebeurt op grote schaal en gebruikers hebben er vaak weinig erg in. Het netwerk heeft bijvoorbeeld dezelfde naam als het betreffende station, café of restaurant waar je op dat moment bent en je ziet verder niks vreemds aan de verbinding. We geven je graag een voorbeeld van hoe zo´n mogelijke aanval eruit kan zien:

 • Een hacker kan zich zonder moeite aanmelden op hetzelfde netwerk en proberen je ‘aan te vallen’ of hij repliceert dus simpelweg het netwerk zodat jij op zijn Wi-Fi inlogt;
 • Hij kan vervolgens alle gegevens zien die jij onversleuteld verstuurt;
 • Hij kan tussen jou en een website in gaan zitten en zo je inloggegevens stelen;
 • Hij kan proberen je machine te infecteren met malware;
 • Als je updates overslaat kan een aanvaller dit uitbuiten en je computer compromitteren.

veilige wifi

Is er een manier om wél veilig op openbare wifi te werken?

Jazeker. Indien je werkt met een VPN-verbinding, wanneer je gebruik maakt van openbare wifi, dan is het voor hackers bijzonder moeilijk om jouw online activiteiten te volgen of gegevens in te zien. Een VPN is eigenlijk een soort beveiligde tunnel die tussen de website of server en jouw apparaat in staat. Op die manier blijft deze datastroom dus van begin tot eind versleuteld en hebben kwaadwillende geen inzage tot jouw apparaat.

Sommige werkgevers hebben standaard een VPN-verbinding ingesteld op alle bedrijfsmatige apparaten en verplichten werknemers ook om deze te gebruiken wanneer zij niet op het bedrijfsnetwerk aan het werk zijn. Toch gaat deze manier van ´veilig werken´ niet voor iedereen op. Veel zelfstandigen zoals zzp’ers en kleine ondernemers, hebben deze mogelijkheid niet. Gelukkig zijn daar ook oplossingen voor te vinden!

Wat als je geen VPN-verbinding hebt?

Tsja, niet iedereen heeft standaard een VPN-verbinding op zijn/haar computer staan. Toch betekent dit niet dat jij niet veilig kunt werken op openbare wifi netwerken. Je zou kunnen overwegen om zelf een VPN-verbinding bij een provider aan te schaffen; je kiest voor abonnement variërend van 1 maand tot 3 jaar, installeert eenmalig de VPN-verbinding en kunt daarmee dus ook op iedere locatie veilig werken.

Bekende en betrouwbare VPN aanbieders zijn bijvoorbeeld NordVPN en Mullvad. Gemiddeld betaal je tussen de €50,- en €80,- per jaar voor een goede VPN aanbieder. Voordeel is wel dat je met één abonnement vaak meerdere apparaten kunt beveiligen. Erg handig om te gebruiken als gezinsabonnement dus of om VPN te installeren op al jouw apparaten, dus ook je telefoon en tablet.

Waar moet ik verder opletten bij gebruik van openbare wifi?

Als je niet met een VPN verbinding kunt werken op openbare wifi, dan doe je er goed aan om in elk geval op een aantal andere zaken te letten. We zetten ze voor je op een rij:

 • Vermijd online aankopen en banktransacties als je verbonden bent met een openbaar wifi netwerk
 • Schakel de ‘Delen’ functie uit. Deze vind je vaak in je netwerk en printer instellingen terug.
 • Maak gebruik van een SSL verbinding. Door deze handige plug in te downloaden, zorg je dat je een beveiligde (https) verbinding hebt met websites. Deze veilige verbinding is te herkennen aan het groene slotje bovenin je browser.
 • Schakel automatisch verbinding maken met hotspots uit op je mobiele apparaten
 • Zet je firewall aan en maak gebruik van een virusscanner
 • Schakel je wifi uit wanneer je deze niet gebruikt
 • Zorg ervoor dat je apparaat altijd is voorzien van de laatste updates!

VPN-verbinding

Op naar veilig werken buiten de deur!

We hopen je hiermee wat praktische informatie en tips te hebben gegeven om weer veilig te kunnen werken op openbare wifi. Mocht je nog meer vragen hebben op het gebied van veilig werken, vul gerust ons contactformulier in, onze cybersecurity specialisten helpen je graag op weg.

Meer updates ontvangen over de laatste ICT ontwikkelingen?

We hopen natuurlijk dat je waardevolle tips uit dit artikel hebt kunnen halen! Wil jij meer weten over veilig werken of tips & tricks lezen over Office 365? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs, events en belangrijke ICT ontwikkelingen. Zo lichten we maandelijks een Office 365 applicatie uit en schrijven we over actuele cybersecurity onderwerpen. Volg ons dus gerust op social media en stay tuned!

Gebruiker niet bekend.

Contact