Xcellent is een onderdeel van Dustin. Wij zijn nog steeds dezelfde mensen met dezelfde diensten, maar onderdeel van een groter bedrijf. Samen kunnen we u nog beter helpen. Met meer diensten, oplossingen en interessante aanbiedingen.

Dustin is een toonaangevende IT-partner in Scandinavië en de Benelux. Ontdek ons volledige aanbod op de Dustin website of bezoek de Xcellent website.

Xcellent is part of Dustin. We are still the same people with the same services but part of a bigger company. Together we can help you even better. With more services, solutions and interesting offerings.

Dustin is a leading IT partner in the Nordics and Benelux. Explore our full offering on the Dustin website or visit the Xcellent website.

U wordt binnen 10 seconden doorverwezen naar dustin.nl

/ 6 augustus 2020

Waarom multi-factor authenticatie de toekomst heeft!

Binnen veel bedrijven is de tijd waarin je met alleen een Windows wachtwoord inlogt op je apparaten wel voorbij. Beveiliging van bedrijfsdata is hoog op de agenda gekomen de laatste jaren en dat is niet voor niks (maar dat hoeven we jullie niet te vertellen). Een veelgebruikte beveiligingsmethode is multi-factor authenticatie maar klinkt best ingewikkeld he? We vertellen je graag wat het nu precies is; hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Wat is multi-factor authenticatie en waarom is het handig?

Met multi-factor authenticatie (ook wel bekend als MFA) wordt verwezen naar een inlogmethode waarbij je met 2 of meer ‘bewijsstukken’ kunt aantonen dat jij de recht hebt op toegang tot de computer, systemen of programma’s. De meest bekende variant hiervan is het invoeren van een wachtwoord é nhet invoeren van een code die je op je telefoon ontvangt. Op deze manier wordt dus voorkomen dat iemand toegang krijgt tot het systeem indien hij of zij op onrechtmatige wijze jouw wachtwoord heeft verkregen.

Een belangrijk voordeel van de multi-factor authenticatie methode, naast het feit dat het vele malen veiliger is dan inloggen met alleen een wachtwoord, is dat je deze verificatie slechts één keer hoeft in te voeren. Let op: dit geldt alleen voor de MFA Microsoft methode. Dat werkt als volgt: wanneer je inlogt op een computer die bekend is binnen je bedrijf en vanuit een bekend IP-adres, dan hoef je maar éénmalig je MFA in te voeren. Zolang je blijft inloggen op hetzelfde apparaat vanaf hetzelfde netwerk zal er dus niet meer worden gevraagd om je MFA-sleutel. Wanneer je eens inlogt op een andere computer of vanaf een ander netwerk dan moet je wel weer via MFA inloggen.

MFA

Conditional Access is dus een heel gebruiksvriendelijke manier van identificeren want Microsoft koppelt jouw MFA inlog aan álle applicaties. Dit betekent dus dat je geen losse wachtwoorden meer hoeft te onthouden; scheelt weer een berg frustratie he?

Is multifactor authenticatie de meest veilige methode?

Ja, daar kunnen we kort over zijn. Microsoft geeft aan dat MFA 99,9% van alle malafide inlogpogingen stopt. Wil je hier meer over lezen, lees dan dit artikel op de website Microsoft.

Zijn er nadelen aan deze manier van inloggen?

Uiteraard. Iedere tool kent nu eenmaal voor- en nadelen. De voordelen van deze inlogmethode zijn dat het veilig is; je 1 inlog gebruikt voor ál je applicaties en uiteraard dat het een bijzonder veilige methode is. Wat zijn dan de nadelen? Het valt mee, maar we benoemen ze toch even:

  • Tijdsverlies. Je moet (minimaal) 2 stappen doorlopen om in te loggen, dit kost dus extra tijd.
  • Afhankelijkheid: je hebt altijd andere tools nodig zoals je telefoon of een tokengenerator.

Waar moet je verder nog aan denken bij het gebruik van MFA?

Doordat deze methode werkt met meerdere verificatie methodes is dus raadzaam om altijd te zorgen dat je telefoon voldoende batterij heeft én dat je deze meeneemt naar je werkplek! Dat klinkt nogal voor de hand liggend maar het zal je verbazen hoeveel mensen niet konden inloggen op hun werkplek doordat ze hun telefoon of lader vergeten waren 😉

multi-factor

Behoefte aan meer uitleg over MFA?

Geen probleem. Onze security-specialisten helpen je graag op weg. Tijdens een persoonlijke (of virtuele) afspraak leggen ze, in gewone mensentaal, uit wat multi-factor authenticatie is en hoe jij dit binnen jouw bedrijf kunt gebruiken. Uiteraard kunnen zij het proces ook inrichten, je tips geven over de verschillende verificatie opties en advies geven over hoe je medewerkers op een eenvoudige manier kunt instrueren over het gebruik van deze methode. Afspraak maken? Vul gerust ons contactformulier in!

Gebruiker niet bekend.

Contact