Lenie de Kock Lenie de Kock / 26 februari 2020

Waarom werken in ICT te gek is!

Overweeg jij een carrière switch of ben je bijna afgestudeerd? Overweeg dan eens om te gaan werken in de ICT. We vertellen je graag waarom, lees snel verder!

Het vacature aanbod is groot

Als ICT’er kun je overal aan de slag. Ieder bedrijf heeft ten slotte een goed werkend IT-systeem nodig. Zorgen dat alle laptops, desktops en mobiele apparaten naar behoren werken, dat de beveiliging up to date is, dat alle applicaties naar behoren werken; er is geen werkgever die zonder kan. Of het nu gaat om een zorginstelling, een webshop of een advocatenkantoor, jij kunt er als ICT’er aan de slag! Wist je trouwens dat de ICT-branche de beroepsgroep is met de sterkste krapte op de arbeidsmarkt in Nederland?

Met name ICT-functies op hbo-niveau zijn moeilijk te vervullen, maar liefst 70% van de bedrijven geeft aan hier problemen mee te hebben, zo blijkt uit onderzoek van het UWV. Benieuwd naar de meest gevraagde vacatures? Check hieronder de 10 meest voorkomende ICT vacatures op werk.nl:

  • Webdeveloper
  • Systeemontwikkelaar ICT
  • Servicedeskmedewerker ICT
  • Systeembeheerder
  • Programmeur scripttalen
  • Tester ICT
  • Programmeur .NET
  • Functioneel beheerder
  • Programmeur Java
  • Applicatiebeheerder

Je blijft continu bijleren

Er zijn weinig branches die zo dynamisch zijn als de ICT-branche. Ga maar na, 20 jaar geleden werkten we nog met grote desktops, logge processors en trage inbelverbindingen. Vandaag de dag werkt (bijna) iedereen online en werken we vaak met meerdere devices. We werken real-time in documenten, kortom online ondernemen is booming.

De ene na de andere applicatie wordt geïntroduceerd (of geüpdate) en aan jou de taak om alle deze applicaties goed te laten functioneren. Of natuurlijk om betere functionaliteiten te ontwikkelen binnen bestaande programma’s en applicaties. Hoe tof is dat?

Werken in ICT is hip

Ik zie de twijfel in je ogen maar ja, het is echt waar. Werken in de ICT is nog nooit zo hip geweest. Denk aan een Mark Zuckerberg, Larry Page, Elon Musk of Jack Dorsey. Deze mannen (en met hen vele anderen) hebben een fortuin bij elkaar verzameld met de uitvinding van ingenieuze technologie.

Leuk detail is dat veel tech bedrijven er alles aan doen om ook de werkplek aantrekkelijk te maken. Denk aan betaald vrijwilligerswerk doen bij Salesforce, 2000 dollar reisgeld bij AirBnB of sleeping pods bij Google. Je zou er bijna dag en nacht blijven!

Als ICT’er kun je uren TV kijken

Ok, kleine kanttekening, we bedoelen tv kijken in je vrije tijd. De tv-industrie heeft namelijk ook ontdekt dat ICT te gek is en dus kun jij je ook thuis vermaken (of geïnspireerd raken) met de tofste films, series en documentaires. Denk aan series als Person of Interest, Silicon Valley of CSI Cyber. Of de interessante documentaires op Netflix zoals Silicon Cowboys, The Great Hack of Print the Legend.

Ook Youtube doet mee in het tech aanbod. Zo kondigde het kanaal recent aan dat Robert Downey Jr. een serie zal presenteren welke geheel gewijd is aan AI. Lees er hier meer over!

Je kunt leren en werken tegelijk

Heb je wel interesse in de ICT maar geen afgeronde opleiding of weinig werkervaring in deze branche? Geen probleem, er zijn talloze bedrijven waar je kunt deelnemen aan een traineeship als je wel een bèta opleiding hebt afgerond.

Is dit niet het geval maar wil je wel graag aan de slag? Kijk dan eens naar de mogelijkheden bij hbo en mbo-opleidingen of benader werkgevers die je interessant vindt rechtstreeks. Vaak zijn ze bereid om onder hun vleugels te nemen en je mee te nemen in de mooie wereld die ICT heet. Wist je dat we bij Xcellent ook werk- en leer trajecten hebben? Informeer gerust eens naar de mogelijkheden!

Vrouwen kunnen helemaal los in ICT!

De ICT branche is één van de weinige branches waar de diversiteit tussen mannen en vrouwen nog erg te wensen over laat. In de tech branche vertegenwoordigt slechts 19% vrouwen (statistieken 2019). Tijd voor verandering! Er zijn namelijk talloze vrouwen die zeer succesvol bezig zijn in de tech branche dus wij begrijpen het probleem niet. Need names? Heleen Dura van Oord (Peak Capital). Eline Leijten (Plugify). Aimee van Wynsberghe (Foundation for Responsible Roboting).

Ben jij benieuwd of jij bij Xcellent terecht kunt met jouw skills? Neem contact op, we gaan graag met je in gesprek!

Wil jij meer handige tips ontvangen & op de hoogte blijven van ICT ontwikkelingen?

Wil jij graag meer weten over Microsoft Teams of één van de andere Office 365 apps? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs, events en belangrijke ICT ontwikkelingen. Iedere maand lichten we een Office 365 applicatie uit en delen we op social media wekelijks onze nieuwste blogs dus stay tuned!

Lenie de Kock
Lenie de Kock
Als recruiter bij Xcellent help ik je graag met vragen over werken (of stage lopen) bij één van de leukste ICT beheerders van Nederland! Wil jij onderdeel uitmaken van ons jonge vitale team? Stuur mij een bericht en ik neem graag contact met je op!

Contact