Richard Groot Roessink / 9 februari 2021

Whiteboard in Teams gebruiken

In navolging van ons blog ‘hoe deel ik mijn scherm in Teams’ gaan we vandaag wat dieper in op een van de opties: hoe deel ik een whiteboard in Teams? De Teams whiteboard integratie bevat alle belangrijke whiteboard functies die jouw vergadering naar een hoger niveau tilt. Nu we massaal online vergaderen is een digitaal canvas een prachtig alternatief voor de papieren variant. Werken op een digitaal whiteboard is de perfecte manier om iedereen bij de les te houden; zo check je bijvoorbeeld of iedereen (nog) wel op één lijn zit. Haal het maximale uit een Teams vergadering waarin je de slimme koppen bijeen steekt. We geven een overzicht van de belangrijkste features van whiteboard in Teams.

Hoe deel ik een whiteboard in een Teams vergadering? 

Open het ‘deelvenster’ door op het Knop Scherm delen icoontje te klikken. Kies vervolgens voor ‘whiteboard’. Alle deelnemers krijgen nu een digitaal canvas voorgeschoteld. Laat de inspiratie de vrije loop, deel creatieve ideeën en haal het beste uit een brainstormsessie met jouw teamleden. Zo’n leeg whiteboard canvas op je beeldscherm verlangt nou eenmaal naar een inspirerende invulling.

Muis als schrijfgerei of toch gewoon een tekstvak 

Een goede brainstormsessie betekent vrijheid. Zonder regels gewoon lekker creatief losgaan op een onbeschreven canvas. De echte purist gebruikt geen toetsenbord, maar een muis als schrijfgerei. Tekenen, schetsen, schrijven: het is allemaal mogelijk. Hoe jouw handschrift uit de verf komt is trouwens niet van belang. Netjes schrijven met een muis als gereedschap is een utopie; het gaat om de boodschap. Met een touchscreen wordt dit trouwens wel wat makkelijk! Met je eigen vinger(s) heb je namelijk veel meer controle. Schrijf je toch liever netjes binnen de lijntjes? Gebruik dan de optie ‘tekst’ of ‘notitie’ om ideeën op te schrijven. Jouw hersenspinsels staan in dat geval gewoon waterpas op het scherm in een kader dat je met de muis naar de gewenste plek op het whiteboard sleept. 

xcellent whiteboard in teams

Whiteboard openen en bewerken na een Teams vergadering 

Na afloop van de Teams vergadering hebben alle deelnemers toegang tot het whiteboard. Deze raadpleeg je eenvoudig via het tabblad ‘Whiteboard’ in Teams. Hier vind je het canvas dat jij en andere deelgenoten verder kunnen uitbreiden. Zo kan je rustig nog even alles op je laten inwerkenErg handig als je na een vergadering thuis op de bank nog geweldige ingevingen krijgt. Het whiteboard is na een vergadering ook beschikbaar in de ‘whiteboard app’ van Microsoft. Deze installeer je eenvoudig vanuit de Microsoft store. 

Met wie kan ik allemaal werken op een Whiteboard? 

Gaat het om een geplande Teams– of kanaalvergadering? Dan kan je al vanaf 2 deelnemers aan de slag, dus ook 1-op-1 sparren met een collega. Start je een vergadering vanuit de Teams chat? Dan werkt het net even anders. Momenteel heb je via deze weg minimaal 3 personen nodig om een whiteboard in Teams te openenmakes a party’, om het zo maar te zeggen. 1-op-1 whiteboarden vanuit de Teams chat is dus nog niet mogelijkWees gerust, deze functie zit er wel aan te komen! Ook externen moeten nog even geduld hebbeneen externe uitnodigen voor een brainstormsessie is nog niet beschikbaar. Ook hiervoor geldt: nog even geduld, deze mogelijkheid zit al wel in de Office 365 pijplijn. 

Handig om te weten

  • Whiteboard is na afloop eenvoudig te raadplegen via Teams én de whiteboard app; 
  • Digitale canvas wordt zichtbaar zodra personen aan de vergadering deelnemen; 
  • Whiteboard functie is beschikbaar voor geplande vergaderingen én vergaderingen die gestart worden vanuit een Teams kanaal. Ook voor calls vanuit de Teams chat, mits er minimaal 3 deelnemers zijn; 
  • Binnenkort ook 1-op-1 whiteboarden vanuit de Teams chat en externen uitnodigen op een digitaal canvas. Nog even geduld!;
  • Gebruik ‘copy sharing link’ en deel het whiteboard met andere personen binnen de organisatie die niet deelnemen aan de vergadering; 
  • Exporteer een whiteboard als PNG-bestand. 
  • Voeg whiteboard toe als tabblad aan een kanaal binnen jouw Microsoft Team! Handig om zo altijd het juiste whiteboard bij het juiste onderwerp te hebben. 

Xcellent-whiteboard-in-teams

Efficiënt werken met Microsoft Teams 

De whiteboard integratie is slechts een van de vele geweldige toepassingen van Microsoft Teams. Benieuwd naar andere mogelijkheden of wil je graag weten hoe Teams jullie bedrijfsprocessen naar een hoger niveau tilt? Volg dan een training bij een van onze office 365 specialisten en leer hoe je zo efficiënt mogelijk samenwerkt met Microsoft Teams. Vraag gerust een adviesgesprek aan bij een van onze Office 365 specialisten.

Wil jij meer handige tips ontvangen & op de hoogte blijven van IT-ontwikkelingen? 

Wil jij graag meer weten over Microsoft Teams of een van de andere Office 365 apps? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs, events en belangrijke ITontwikkelingen. Iedere maand lichten we een Office 365 applicatie uit en delen we op social media wekelijks onze nieuwste blogsStay tuned!

Richard Groot Roessink
Als Office 365 specialist bij Xcellent help ik je graag met vragen over het slim inrichten van je ICT omgeving én het optimaal gebruiken van de Office 365 applicaties. Stuur mij een bericht en ik neem contact met je op.

Contact