Xcellent is een onderdeel van Dustin. Wij zijn nog steeds dezelfde mensen met dezelfde diensten, maar onderdeel van een groter bedrijf. Samen kunnen we u nog beter helpen. Met meer diensten, oplossingen en interessante aanbiedingen.

Dustin is een toonaangevende IT-partner in Scandinavië en de Benelux. Ontdek ons volledige aanbod op de Dustin website of bezoek de Xcellent website.

Xcellent is part of Dustin. We are still the same people with the same services but part of a bigger company. Together we can help you even better. With more services, solutions and interesting offerings.

Dustin is a leading IT partner in the Nordics and Benelux. Explore our full offering on the Dustin website or visit the Xcellent website.

U wordt binnen 10 seconden doorverwezen naar dustin.nl

Lars Nieuwenhuis / 18 mei 2021

Zelf een instructievideo maken met Stream

We zijn dol op instructievideo’s. Of het nou gaat om het schillen van een aardappel of een complete zolderverbouwing. The sky is the limit, ook met 2 linkerhanden. Zolang je maar stap voor stap instructies volgt van iemand die er verstand van heeft, komt het meestal wel goed. Instructievideo’s zijn dan ook een verrijking van onze vrijetijdbesteding. Daar houdt het gelukkig niet op. Ook op professioneel vlak is een instructievideo een krachtige manier om bepaalde zaken te visualiseren. Beelden zeggen immers meer dan woorden. Voor werk gerelateerde zaken gebruiken we Microsoft Stream. Zelf een instructievideo maken met Stream kan op verschillende manieren. Deze Office 365 app is precies wat jij nodig hebt om een video op te nemen en te bewerken voor collega’s of studenten.

xcellent microsoft stream instructievideo maken

Een pc-scherm opnemen met Stream

Een instructievideo maken met Stream is zo gepiept. Zit je achter een computer? Ga dan naar office.com en open de Stream app. Kies voor ‘+ maken’ en selecteer ‘schermopname maken’ in de dropdown. Het kan zijn dat je computer vraagt voor toestemming, zodat Microsoft Stream de camera en microfoon mag gebruiken. Deze toestemming verlenen we uiteraard. Vervolgens stel je de microfoon en camera in via deze icoontjes: mic stream cam stream. Gebruik je de standaard microfoon en camera van je laptop of computer? Dan hoef je verder niets te doen. Draag je een headset of gebruik je een aparte USB-camera? Dan moet je deze selecteren in het menu. Je kunt de microfoon ook uitschakelen als je een geluidloze opname maakt. Of de camera uitzetten, wanneer jouw verschijning van weinig toevoegde waarde is voor de video-opname. Klik nu op de record button record button stream

Je krijgt 3 opties voor de instructievideo:

1. Het volledige scherm

Reist jouw instructievideo cross-border over meerdere apps of vensters en heb je verder niets te verbergen? Kies dan voor ‘volledige scherm delen’. Check wel even of er geen privézaken rondzwerven op je scherm die je liever voor jezelf houdt. Dit is trouwens de enige weergave die ook jouw webcam feed toont in de opname!

2. Toepassingsvenster

Vertellen de instructies over 1 app en hoef je niet per sé jouw beeltenis in de video te verwerken? Kies dan voor ‘toepassingsvenster’ en selecteer de app of het tabblad van je browser die je wilt opnemen.

3. Browsertabblad

Gaat jouw instructievideo over inhoud van een bepaalde webpagina? Gebruik dan de derde optie ‘browsertabblad’. Selecteer het gewenste tabblad en start de opnames! Check wel even of je gebruikt maakt van de Edge of Chrome-browser. Dit zijn momenteel de enige 2 browsers die ondersteund worden voor opnames in Stream.

N.b. Welk van de 3 opties je ook kiest, als je ook audio wilt opnemen (die kans is vrij groot), vergeet dan niet de checkbox ‘audio delen’ aan te vinken! 

xcellent stream browsertabblad opnemen

Klik nu op delen en de opname gaat vanzelf starten. Wacht even tot het aftellen is begonnen. Wanneer de opname is gestart, loopt de timer en is de tijdslimiet van 15 minuten zichtbaar.

Instructievideo maken met de Stream Mobile app

Dit werkt net even wat anders. Download de mobiele app op jouw Android of iPhone telefoon. Klik vervolgens op ‘+ maken’ en selecteer een cameraweergave via stream wisselen cameraweergave. Je hebt hier de keuze tussen wereldbeeld of zelfbeeld en kunt tijdens de opname tussen deze weergaven switchen. De Stream Mobile app beschikt over een aantal kunstzinnige en opname gerelateerde functies, waaronder annotaties.

It’s a wrap!

Klaar met filmen? Kies dan voor ‘volgende’ om de opname af te ronden. Jouw eerste korte film is een feit. Via de play-button speel je de instructievideo af en bekijk je het eindresultaat. Niet tevreden? Maak dan een nieuwe opname. Als jouw footage wel de eindstreep haalt, upload je de instructievideo naar Stream. Geef de video een naam en beschrijving. Kies een taal en selecteer voor welke personen of groepen binnen jouw bedrijf de video bedoeld is. Eenmaal geüpload kun je de video publiceren en knippen of bewerken.

Houd rekening met:

  • Een video kan maximaal 15 minuten duren
  • Opnemen van de camera in de opname (jouw verschijning) is alleen mogelijk wanneer je kiest voor ‘volledige scherm delen’.
  • Video’s maken werkt (momenteel) alleen vanuit de Edge of Chrome-browser.
  • Stream video’s op je mobiel opnemen kan met de Android of IOS-versie.
  • Opnemen van geluid wordt (momenteel) alleen door Windows en de mobiele app ondersteund;
  • Gebruik je een headset met microfoon? Vergeet deze niet te selecteren als je een video gaat opnemen.
  • Wil je de instructievideo bewerken/ knippen? Dit kan pas nadat je de video hebt geüpload naar Stream.

Volg een Microsoft Stream training 

Alle fijne kneepjes leren van Microsoft Stream? Volg dan een training bij een van onze office 365 specialisten en leer hoe je zakelijke video’s zo efficiënt mogelijk inzet voor jouw organisatieVraag gerust een adviesgesprek aan bij een van onze Office 365 specialisten.

Wil jij meer handige tips ontvangen en op de hoogte blijven van ICT-ontwikkelingen? 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs, events en belangrijke ITontwikkelingen. Iedere maand lichten we een Office 365 applicatie uit en delen we op social media wekelijks onze nieuwste blogs. Stay tuned!

Lars Nieuwenhuis
Als Sales Director bij Xcellent help ik je graag met vragen over het slim inrichten van je ICT-omgeving en het optimaal gebruiken van de Office 365-applicaties. Stuur mij een bericht en ik neem contact met je op.

Contact